Ouders met kinderen

Geweldige activiteiten

Verbinding maken of herstellen tussen ouder en kind

 Het heerlijkste vinden wij het om ouder te zijn als de kinderen gelukkig, tevreden, gezond zijn, als we makkelijk contact kunnen maken, problemen kunnen oplossen, kortom als we onszelf een fijne ouder voelen.

Toch bestaat een groot deel van onze tijd eruit dat het  niet lekker gaat, dat onze kinderen niet luisteren, ontroostbaar, irritant, te luidruchtig, ongehoorzaam of net iets te stil zijn.

Dan gaat het juist helemaal niet zoals we willen.

Belangrijk is om dan even te    vertragen   en   rustig  bekijken   wat   er   nu   aan   de hand  en nodig  is. Is je kind moe, hongerig, vraagt hij om aandacht?

tips om weer een hernieuwd contact te maken

bij de magische poort
  1. Geef 10 knuffels, aanrakingen per dag. Dat is een levensbehoefte! Ook bij tieners, ook al weren ze je af, geef het je kind. Bij een lekker sokken/voetmassage op de bak komen de mooiste verhalen los.
  2. Connect before correct. Wil je weg, heb je haast, moet je kind aan tafel komen terwijl het zit te spelen; maak eerst fijn contact, benoem wat je ziet; jee jij zit lekker te spelen, dat wordt een mooie garage, misschien hebben de auto’s ook honger, kom je lekker eten? 
  3. Speel speel stoei en speel. ben je niet zo’n speel moeder? Ik heb net een prachtig boek van Micheline Mets gelezen met daarin 100 verbindende spelletjes;”Spelend verbinden en hechten ” een aanrader als je zelf niet zo’n spelend type bent. Hieronder 2 leuke voorbeelden uit het boek, wat je dit paasweekeinde meteen kan toepassen. Stoeien hebben je jongens echt nodig. Door het spelend stoeien verwerken je kinderen hun angsten en aggressies .
  4. Zet je telefoon uit als je kind tegen je praat. Ja. Echt. Doe je laptop dicht, daarmee geef je een mooi en duidelijk voorbeeld; ik luister naar je , ik zie je.
  5. Besteed ook tijd alleen met je kind. zeker als dat ene kind vervelend en lastig gedrag vertoont, heeft hij wat extra’s nodig.
  6. Laat negatieve gevoelens er zijn, verwelkom de tranen en de opglopen emoties; jij bent de volwassene. “Researchers have found that intense emotion by itself is not the problem. When parents provide support during difficult emotional experiences, children actually have the opportunity to develop a more sophisticated understanding of the mind.” Parenting from the Inside Out, Daniel J. Siegel, M.D. and Mary Hartzell, M.Ed. 
  7. Wees stil en luister.En kijk eens wat je dan allemaal hoort. Ik denk echt dat we teveel praten.
  8. Vertraag en geniet van het moment. Dat juliie samen van school naar huis gaan, een boterham eten, een boekje lezen…..
  9. Geniet van het bedritueel; probeer dat zonder haast te doen, maar dat er nog tijd is voor een kletsje over de dag. Je hoeft hun probleem op dat moment niet op te lossen; alleen maar te luisteren, mee te hmmm …zo? Nou… !
  10. Wist je dat je kind maar ongeveer 900 weken bij je is, dan is het groot en gaat het zijn eigen weg. Zorg dat je er BENT als ouder en niet maar half. probeer er te zijn in het moment, NU. En geniet! 

Mindful opvoeden

Opvoeden, we weten het wel…dat betekent consequent zijn, positief gedrag belonen, grenzen stellen, en vaak lukt dat ook heel aardig. 

En toch… soms knaagt het als je opeens toch gaat schreeuwen naar je kind , je kind ‘over je heen loopt’, je opeens toch heel ongeduldig bent, je je vreselijk machteloos voelt of je even niet weet wat je met je kind aan moet. 

 En daar heb je echt geen lastige kinderen voor nodig! Je denkt bij jezelf: dit kan toch anders?

 Opvoeden is eigenlijk geen prettig woord; het gaat er om om vanuit een goede relatie met je kind tot een gezamenlijke groei te komen.

 

Opvoeden begint bij jezelf.

 Het is belichamen waar je voor staat en wat je wilt overdragen maar je kind.

Je kunt kinderen geen respect, vriendschap, liefde, orde, geweldloosheid leren, je kunt die dingen hoogstens zelf voorleven.

Mindful Opvoeden betekent: bewust kiezen hoe je zelf in het leven wilt staan, zelf belichamen hoe je hoopt dat je kinderen zich zullen gedragen.

 Kinderen leren door te kijken en te kopiëren, meer dan door te luisteren naar wat wij hun te vertellen hebben.

 

Mindful Opvoeden houdt in dat je jezelf kent en de eigenheid van je kind respecteert.

 Mindfulness vaardigheden helpen je om meer jezelf te zijn en je kind meer zichzelf te laten zijn.

 

  • Je wordt je bewust van je gedrag, gevoelens en reacties naar je kind toe
  • Je leert deze gevoelens te voelen, benoemen en accepteren. Hierdoor voel je beter waar je eigen grenzen liggen, en kan je die grenzen daardoor steviger neerzetten.
  • Je leert om duidelijker te zijn, zonder dat je daarmee onvriendelijk hoeft te worden, of om altijd maar je macht in te zetten.
  • Je leert hoe hier verder mee om te gaan. Je leert bv. om beter met ‘lastig’  gedrag van je kind om te gaan.
  • Je gaat onderscheid leren maken tussen jouw en ’zijn’ probleem. Hierdoor kom je meer in contact met jezelf, met jouw behoeftes en daardoor ook met die van je kind.·
  • Daardoor kan je meer openstaan voor wat er feitelijk gebeurt tussen jou en je kind
  • Zo ontstaat openheid in de relatie met je kind, en wordt opvoeden weer leuk en ontspannen in plaats van een strijd. En tot slot: In staat zijn om te zien wat je kind je spiegelt ; nl. je eigen groeiproces