Jongeren

Activiteiten voor jongeren bij de Magische Poort

Waarom de Magische Poort zich richt op jongeren.

Na het “kind zijn” kom je in de fase van “jongere” terecht. Vaak aangeduid met het woord puber. Deze fase is voor veel jongeren een heftige, stormachtige periode. Het is de periode dat jongeren zich losmaken van hun ouders en zich meer gaan richten op hun leeftijdsgenoten.
De mening van ouders blijft belangrijk voor jongeren als die te maken hebben met studiekeuzes, beroepskeuzes en algemene waarden, maar bij alledaagse zaken telt de mening van leeftijdsgenoten zwaarder dan die van ouders, en dat is waarschijnlijk een van de grootste uitdagingen van de adolescentie.

Contact met leeftijdsgenoten. Daar komt de Magische Poort om de hoek kijken. Er worden tal van activiteiten aangeboden die zich richten op zaken waar jongeren mee te maken hebben. Denk dan aan, hoe om te gaan met je emoties, de veranderingen in je sociale interesses herkennen, hoe gedraag je je binnen je vriendengroep en blijf je ook dicht bij jezelf? Hoe ga je om met acceptatie en afwijzing? Voor volwassenen zijn dit al moeilijke zaken. Kan je je voorstellen hoe dit voor jongeren is?

In de adolescentieperiode wordt een relatief simpel zelfbeeld vervangen door een veel complexer en omgevingsafhankelijk zelfbeeld. Het ontwikkelen van een zelfbeeld is een proces dat tijd kost en waarbij ruimte moet zijn om te experimenteren. Het zelfbeeld wordt namelijk niet zozeer gevormd door academische capaciteiten, maar meer door sociale interacties. En door diverse rollen uit te proberen, kunnen jongeren een stabiele identiteit ontwikkelen. Het team van de Magische Poort loopt graag een stuk mee met jongeren die hier voor open staan.

Mindpower

bij de magische poort

De mind power groep wordt ontwikkeld vanuit het idee dat een positieve mentale kracht belangrijk is voor bijna alles. Net zoals gezond eten, slapen en bewegen. De Magische Poort probeert dit op een holistische manier te bereiken door het aanbieden van o.a. meditatie, ademhalingsoefeningen, sporten en het voeren van gesprekken met elkaar. Hierin zal het gaan over voor jezelf opkomen, positief denken, plannen, doelen voor jezelf zetten en jezelf leren zijn. Het delen van je bevindingen is hierin een belangrijk aspect. Het programma Mind-Power bestaat uit een centraal thema, ademhalingsoefeningen, een sportactiviteit, concentratieoefeningen, zelfreflectie en een terugkoppeling van je ervaringen. Het programma is bedoeld voor jongeren met concentratieproblemen die meer discipline en structuur willen krijgen. Ook richt het programma zich op kinderen die verslaafd zijn aan spelletjes, soms gepest of depressief zijn en/of te weinig bewegen.

Klankschaal meditatie voor jongeren

Het idee dat klank en geluid gezond is voor lichaam en geest bestaat al heel lang.

Klanken van o.a. een gong, trommel of klankschaal worden al duizenden jaren op verschillende plekken in de wereld gebruikt. En dat is meestal niet voor het plezier, maar vooral om een lichaam wat uit zijn evenwicht is, terug in balans te brengen.

In de oosterse landen wordt gezegd dat het lichaam gezond is als elke cel en elk orgaan in harmonie resoneert met het hele lichaam.

Zeker wanneer je in het dagelijks leven erg druk bent en/of veel stress ervaart, zal je een directe diepe ontspanning voelen, en verlichting van stress en stress gerelateerde klachten merkbaar zijn.

Ruimte maken

Klanken brengen je terug bij jezelf, ze geven je meer contact met je eigen gevoelens en intuïtie. Dit geeft ruimte, mentale helderheid, creativiteit en energie.

5  voordelen van een klankschaal sessie

  1. Diepe Ontspanning
  2. verbetering van het slaappatroon
  3. Energie verhogend
  4. Versterkt het zelfherstellend vermogen
  5. Balans in lichaam en geest

Wellicht is het voor jou een fijn moment om even uit de dagelijkst beslommeringen te glijden of ga je heel gericht om je weet dat je dan beter slaapt.

Yoga voor jongeren

bij de Magische Poort
Jongeren bij de Magische Poort

Yoga voor jongeren is sportief en dynamisch, ontspannend en rustgevend.

Yoga is verbinding. Verbinding tussen lichaam, gevoel en denken.

Net als volwassenen hebben jongeren baat bij Yoga. Het ondersteunt ze in hun fysieke, emotionele en mentale ontwikkeling.

Als jongere val je in de yoga een beetje tussen wal en schip. Je bent te oud om aan kinderyoga te doen en in een yogales voor volwassenen voel je je ook niet helemaal op je plek. Jongerenyoga geeft jongeren de mogelijkheid om samen met andere leeftijdsgenoten de yogavorm te doen die bij hen past.

Door middel van yogahoudingen, ademhalingsoefeningen, ontspannings- en concentratieoefeningen en meditaties leer je hoe je je lichamelijk, emotioneel en mentaal meer kunt ontspannen. Je lichaam wordt er fit, sterk en soepel van. Je hoofd wordt rustiger en de concentratie neemt toe. Ook helpt yoga het zelfvertrouwen te versterken. Jongeren die vaak worstelen met hun fysieke houding komen beter in hun vel, worden meer lichaams- en houdingsbewust en krijgen daardoor vanzelf een betere lichaamshouding. Mede door het fysieke bezig zijn is jongerenyoga bepaald niet zweverig. 

Tijdens de lessen kan gewerkt worden aan thema zoals zelfvertrouwen, moed, ontspanning, energie…. Naast de asana’s ( yogahoudingen), de meditaties en ademhalingsoefeningen is er ruimte voor uitwisseling over het thema en wat je als jongere bezig houdt, blij maakt of waar je tegen aanloopt.

Jongeren in gesprek met elkaar

online en offline

De coronacrisis heeft een enorme impact op het leven en de toekomst van jongeren, en daarom vindt de Magische Poort het belangrijk om hen zelf aan het woord te laten.

De rechten en belangen van kinderen zijn nauwelijks meegenomen in het coronabeleid.  Jongeren moeten gehoord worden in deze crisis. Dat is hun recht (artikel 12 en 13). Er wordt veel over jongeren en corona gepraat, maar ze hebben zelf de beste ideeën hoe hiermee om te gaan. Juist in tijden van crisis kunnen deze jongeren met hun unieke perspectief een belangrijke rol vervullen. Het gaat immers om hun toekomst. De Magische Poort gaat graag samen met geïnteresseerde jongeren op zoek naar een duurzame oplossing.